מוזאון נחום גוטמן לאמנות נפתח בשלושה במאי 1998 במעמד נשיא המדינה עזר וייצמן, על ידי העמותה על שם הצייר נחום גוטמן וקרן תל-אביב לפיתוח.
מנהלו הראשון ומייסדו של המוזאון היה האוצר והכותב יואב דגון ז”ל. המוזאון הוקם בתוך בית היסטורי, שנבנה על ידי משפחת שולמן בשנת 1887 כאחד מתוך ארבעים ושמונה הבתים הראשונים שהיוו את הגרעין של נווה צדק. הבית הפך להיות מוקד ספרותי ובית מפגש לקבוצת הסופרים העבריים שהתוו את ראשית התרבות העברית החדשה, ונקרא בפי כל ‘בית-הסופרים’.
אוסף המוזאון נתרם כולו על-ידי משפחת האמן, במגמה להאיר את דמותו הרב-גונית של נחום גוטמן כצייר, מאייר, פסל וסופר-ילדים ולאפשר לציבור להכיר את מכלול יצירתו.
ביוזמת משפחת גוטמן, שהעמידה את עיזבון האמן לטובת הציבור, והעמותה ע"ש נחום גוטמן, הוחלט בעיריית תל-אביב לייחד את 'בית הסופרים' ליצירתו של האמן.
ביום 9 בספטמבר 2009 נחנך אגפו החדש של המוזאון, שהוקם בסמוך, במקום בו עמדה בעת הקמת נווה-צדק ה'נוקטה', נקודת המשמר התורכית.
התערוכות במוזאון מפגישות את יצירתו של נחום גוטמן עם אמנים אחרים הפועלים בשדה האמנות העכשווי בארץ, ומנהלים עימו דיאלוג בין תקופות ובין נקודות מבט.
העובדה שגוטמן צייר הן את יפו והן את תל-אביב והתבונן על ערבים ועל יהודים במידה שווה של עניין, מספקת לנו כלי נפלא ללימוד מפגש תרבויות וסובלנות.
צילום חלל המוזאון:דרור ורשבסקי
ציורים:
למעלה: נחום גוטמן, אחוזת בית, שנות ה-50, צבעי מים, דיו והדבקות על נייר. עבודת הקולאז' מתארת יום שבת ברחוב הרצל שהיה רחוב מרכזי בעיר ובסופו בניין גימנסיה הרצליה.
למטה: נחום גוטמן, אישה וציפור שחורה, 1932, שמן על בד