מוזאון הכט, שבאוניברסיטת חיפה, נוסד בשנת 1984 ביוזמתו של ד"ר הכט ז"ל, מייסד "ממגורות דגון" בנמל חיפה וממייסדי חבר הנאמנים של האוניברסיטה. ד"ר הכט, שגילה כבר בימי נעוריו עניין בארכאולוגיה של ארץ-ישראל, שקד לאסוף פריטים ארכאולוגיים, המייצגים את התרבות החומרית של ארץ-ישראל בתקופות הקדומות. ד"ר הכט, שהצטיין בפעילותו הציונית, האמין שהארכאולוגיה היא אחד הביטויים החשובים של הציונות וכי הממצאים הקדומים הם הוכחה לקשר בין העם היהודי לארץ-ישראל.
כשנתיים לפני פטירתו ב-1993, החל ד"ר הכט לגבש את תכניתו להרחיב את המוזאון. אוניברסיטת חיפה ומנהלי קרן הכט המשיכו ביוזמה זו.
אוספי המוזאון נחלקים לשני תחומים: ארכאולוגיה של ארץ־ישראל ואמנות.
האגף לארכאולוגיה
המוזאון מציג מגוון תערוכות קבע בארכאולוגיה:
- ארכאולוגיה של ארץ-ישראל ברצף כרונולוגי: מהתקופה הכלקוליתית ועד שלהי התקופה הביזנטית.
- תצוגות נושאיות: מטבעות היהוידם, חותמות שמיים מערביים, משקולות, תכשיטים, צעצועים, נרות שמן וממצאים מחפירות הר הבית וירושלים.
- פניקים בחוף הצפוני של ארץ-ישראל בתקופת המקרא: תרומתם של הפניקים, הסוחרים יורדי-הים, לאדריכלות ובמיוחד לטכנולוגיה של בניית נמלים, לפיתוח והפצת הכתב האלפביתי ועוד.
- תעשיות ומלאכות קדומות: חרושת המתכת, העץ, האבן, מלאכת הזכוכית, הפסיפס, מלאכת הכתב ומלאכת הרופא.
- הספינה העתיקה ממעגן מיכאל: גוף הספינה בת 2,400 השנים, העוגן ומטענה.
- ממצאים מחפירות אוניברסיטת חיפה
אגף האמנות
בראשית שנת 1989 נחנך במוזאון אגף לאמנות בו מוצגות בתצוגת הקבע יצירות מאוסף האמנות של משפחת הכט. האוסף מייצג זרמים חשובים באמנות החל מאמצע המאה התשע־עשרה, עם דגש על האימפרסיוניזם ועל יצירות אמנים יהודים מאסכולת פריז. בין היתר מוצגות עבודותיהם של ואן גוך, מונה, פיסארו, סוטין ומודליאני.
תצוגות הקבע באמנות:
- ציור צרפתי 1930-1830: אסכולת ברביזון, אימפרסיוניזם, פוסט-אימפרסיוניזם, אסכולת פריז.
- אמנות יהודית מאמצע המאה ה-19 וראשית המאה ה-20: אמנים מהולנד, גרמניה ומזרח אירופה.
- אוסף גז: אמנים יהודים שנספו בשואה
האודיטוריום
האגף החדש כולל אודיטוריום מפואר, בעל איכויות אקוסטיות ייחודיות, ובו 380 מקומות ישיבה. האודיטוריום מיועד לכנסים, ימי עיון, קונצרטים, הצגות ועוד. באודיטוריום מותקן עוגב חלילים ששוחזר מחלקי עוגבים ששימשו במאה הקודמת בכנסיות בארץ. צלילי העוגב משקפים את המסורת, האיכות עושר הגוונים והסגנון הרומנטי של עוגבים מהמאה הקודמת.
פעילויות נוספות
המוזאון מקיים כנסים, ימי עיון ואירועי תרבות לצעירים ובוגרים ומוציא לאור קטלוגים לתערוכות בארכאולוגיה ואמנות ואת כתב-העת "מכמנים", המיועד למחקרים בארכאולוגיה ולפרסום חפצים מאוסף המוזאון.